Herniapijnen

Er zijn verschillende soorten pijn in de lage rug (1). Daar worden veel uiteenlopende termen voor gebruikt.  De meest bekende daarvan zijn ischias (ook wel radiculopathie genoemd) en Hernia Nuclei Pulposi (wat onder een klassieke hernia verstaan wordt).

 Klachten en symptomen

  • Pijn kan plotseling optreden.
  • Pijn kan ook stapje voor stapje steeds verder toenemen.
  • Pijn in de rug, meestal gemeen uitstralend in het been en soms zelfs naar de voet of teen.
  • Gevoelsstoornissen en verlammingsverschijnselen kunnen voorkomen.
  • De aard van de pijn kan in de loop van de tijd veranderen; van gemeen stekend in het been, tot chronische zeurend in de onderrug.
  • Deze laatste pijn kan chronisch worden. Dan spreken we van chronisch lage rugpijn.

 

Oorzaak

Een hernia wordt ook wel Ischias of radiculopathie genoemd. Ischias omdat de ischias zenuw onder druk komt te staan en radiculopathie, omdat in het algemeen een zenuwwortel onder druk staat. De hernia problematiek wordt veroorzaakt door mechanische druk van een tussenwervelschijf op het begin van ( in de meeste gevallen) de grote beenzenuw ( de ischias zenuw). Maar ook andere zenuwen die uit het ruggenmerg treden kunnen onder druk komen te staan, zoals zenuwen naar de arm. Dit heet dan een brachialgie.

Het begin van de zenuw wordt de zenuwwortel genoemd en de druk erop ontstaat binnen of net buiten het wervelkanaal. Door die druk raakt de zenuw geïrriteerd. Dit veroorzaakt de pijn die meestal vrij plotseling optreedt en die ook behoorlijk kan uitstralen. Door de druk op de geïrriteerde zenuw volgt vervolgens een ontsteking. Hierdoor zwelt de zenuw en neemt de druk alleen maar toe en een vicieuze cirkel dreigt te ontstaan.

Bij een hernia barst een tussenwervelschijf van de wervelkolom uit zijn omhulsel. Dit kan op verschillende niveaus in de wervelkolom, van de nek tot vlak boven het heiligbeen. Tussen elke ruggenwervel ligt namelijk een tussenwervelschijf, de discus. Deze schijf bestaat uit een stijve, slijmachtige kern die omringd wordt door elastische banden. Men spreekt van een discus hernia wanneer de elastische banden scheuren en de kern naar buiten puilt en dan op de zenuw gaat drukken.

Wordt de druk op de zenuw groter, dan kunnen ook gevoelsstoornissen en verlammingsverschijnselen ontstaan. Dat komt omdat een zenuw uit twee delen bestaat: één deel voor het gevoel, de sensibele zenuw en één deel voor de spierwerking, de motorische zenuw. In extreme gevallen kan een zogenaamd conus syndroom optreden, dan wordt plassen en ontlasten ineens onmogelijk. Dit is een reden om met spoed opgenomen te worden.

 

Behandeling van de pijn

De behandeling van deze herniapijnen is met PEA aantoonbaar effectief gebleken. PEA vermindert de pijn aanzienlijk zonder bijwerkingen die andere pijnstillers wel kunnen hebben. Uit verschillende klinische studies is gebleken dat behandeling met PEA de pijn in het algemeen binnen twee tot drie weken doet verminderen. PEA doet verschillende dingen bij een hernia. PEA vermindert de pijn en remt de overactieve ontstekingscellen. Door deze remming wordt de zwelling van de zenuw minder, ontstaat er minder druk en wordt de pijn minder. PEA heeft dus in tegenstelling tot gewone pijnstillers een dubbele werking.

PEA  is een 100% natuurlijk middel. Bij de druk op de zenuw, waarbij zwelling optreedt en dus meer druk, helpt PEA om de zwelling te verminderen en daarnaast werkt het ook tegen de pijn. Om het optimale uit PEA te halen, wordt geadviseerd om PEA tenminste 2 maanden te gebruiken. Dit is een realistische evaluatieperiode, waarna u vervolgstappen kunt bepalen. Een deel van de gebruikers kan immers langzamer reageren omdat de werking van PEA plaatsvindt via de natuurlijke mechanismen van het lichaam.

Copyright © 2018 – Pure Supplements and Nutraceuticals